Logo
Печат на тази страница

РИОСВ-Русе с инициативи за 60-годишнината от присъединяване на България към ЮНЕСКО

Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе в партньорство с други организации ще реализира поредица от инициативи за отбелязване на годишнината от присъединяване на България към  Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО.  Голяма част от проявите са свързани с деца.

Първата е  на 30 май 2016 г. и е съвместна между ОУ „Любен Каравелов“ и инспекцията. До началото на юни ще са известни победителите в националните конкурси за литературна творба на тема „Наследството на Сребърна“ и електронна презентация - „Нека разкажем на света за българските обекти на ЮНЕКСО“.

Изложба с фотографии на Иво Хаджимишев, представящи обектите на културното и прородно наследство на Балгария под закрилата на международната организация ще бъде открита на 2 юни 2016 г. в Художествена галерия – Силистра.

РИОСВ-Русе е партньор на Обединен детски комплекс – Силистра в организацията на част от събития в рамките на Международния ученически екофорум „Сребърна 2016“. През първия ден от еко-форума - 3 юни в Поддържан резерват „Сребърна“ ще се проведат три практични занимания – еко-игра „Открий легендата“, забавен урок по орнитология и арт-ателие „Пресъздай Сребръна“.

Партньори на инспекцията са учебни заведения, Обединен детски комплекс – Силистра, Галерия „Приятели“ и др.

 

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО е специализирана агенция на ООН. Създадена е на 16 ноември 1945 г. в Лондон, където 44 държави–членки на ООН участват в специална конференция, на която е взето решение за основаване на Организация на ООН за образование, наука и култура. Учредителният акт е подписан от 37 държави. Понастоящем в ЮНЕСКО членуват 195 държави и 9 асоциирани члена.

България става член на ЮНЕСКО на 17 май 1956 г., няколко месеца след като е приета в ООН.  Страната ни е вписала в Списъка на световното наследство общо 9 културни и природни обекти с изключителна стойност за човечеството. Това са: Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир, Скалните църкви в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк Пирин и Биосферният резерват Сребърна.

Оценете
(0 гласа)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.