Обявен е традиционния международен конкурс, посветен на река Дунав

За поредна година български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Конкурсът се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR), насърчавайки младите автори да създадат оригинални произведения на изкуството.

По традиция има три категории, в които състезателите могат да представят своите творения. Това са произведение на изкуството, фотография и видео. Те са допълнително разделени на под категории за юноши (6 – 11 години) и тийнейджъри (12 – 18 години). Няма ограничения в рамките на трите категории по отношение на стила.

Участниците трябва да са от държава в Дунавския басейн (Германия, Австрия, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна). Те могат да се присъединят индивидуално, като клас или група. Състезанието се провежда на две нива: национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор е 31 октомври 2023 г. След като бъдат избрани на национално ниво, националните победители ще се състезават на международно ниво.

Подробна информация за конкурса можете да намерите тук: Danube Art Master.

Конкурсът се организира като част от инициативите за отбелязване на Деня на Дунав – 29 юни, който тази година ще премине под мотото „Пазете Дунав син“. Идеята е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване.

Оценете
(0 гласа)
нагоре

 

eu fond

OP okolnasreda

  

nat strategy

Изработката на тази страница е в изпълнение на Проект № DIR-5113325-6-96 „Дейности по устойчиво управление на Поддържан резерват „Сребърна” и резерват „Бели Лом” по ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и национално публично съфинансиране от Републиканския бюджет.