Logo
Печат на тази страница

Предстои 38-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици

На 18 януари 2014 г. (събота) експерти на РИОСВ-Русе ще се включат в 38-тоСреднозимно преброяване на водолюбивите птици. То се организира всяка година в средата на януари от WetlandInternationalи се провежда едновременно в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Координатор за страната ни е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

В екипите за Среднозимното преброяване на контролираната от РИОСВ-Русе територия ще се включат представители на БЗДЗП, ДПП „Русенски Лом”, Регионален исторически музей – Русе и доброволци.

За територията на РИОСВ-Русе, преброяването ще се осъществи в ранните часове нa деня по поречието на река Дунав от град Русе до град Силистра, като обект на наблюдение ще са и някои вътрешни водоеми, микроязовири и язовири по маршрутите.

Обекти на Среднозимното преброяване са всички видове птици от разредите гъскоподобни, гмуркачоподобни, гмурецоподобни, пеликаноподобни, бурeвестникоподобни, дъждосвирцоподобни, семействата жеравови и дърдавцови. За тези видове влажните зони са основно местообитание, източник на храна, място за почивка и/или отглеждане на потомство.

Среднозимното преброяване се осъществява по методика за мониторинг, включена в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). Данните от преброяването трябва да се попълват  в електронен шаблон към информационната система на НСМБР и да се обобщят и се изпратят до Изпълнителна агенция по околната среда и водите. Резултатите са от съществено значение за оценка на числеността на популациите и на миграционните навици на наблюдаваните видове.

           

Оценете
(0 гласа)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.