С разнообразни инициативи РИОСВ-Русе отбеляза Световния ден на влажните зони 2 февруари

На 5 и 6 февруари 2014 г. РИОСВ-Русе отбеляза с разнообразни инициативи  Сватовния ден на влажните зони. В информационния център на инспекцията гостуваха възпитаници на на СОУ „Васил Левски”, ОУ „Христо Смирненски” (кв. „Долапите”), ОУ „Отец Паисий” и ОУ „Любен Каравелов”- гр. Русе.

Експертите по биологично разнообразие на инспекцията запознаха учениците с чудния свят на влажните зони и техните обитатели, а съвместно с регионалния координатор на Българското дружество за защита на птиците децата изработиха птици, линогравюри и се запознаха с техниката на правене на хартия.

Наред с инициативите за деца, РИОСВ-Русе подготви и отпечата брошура за влажните зони на контролираната територия.

За Световния ден на влажните зони инспекцията организира конкурс за изработка на е-картички. До предварително обявения срок, в инспекцията постъпиха 20 е-картички от възпитаници на училища от Русе, Две могили и Силистра. Експертите на РИОСВ-Русе изразяват удовлетворение от конкурсните творби. В голяма част от тях присъстват характерните обитатели на влажните зони, които се наблюдават по поречието на река Дунав, доловени са и заплахите за тях. Участниците в конкурса са използвали специализиран софтуер, което е едно от най-важните условия.

Призовите места в първата възрастова група са за Пламен Христов и Берна Акманова – от СОУ „Йордан Йовков” гр. Русе, а във втората - Теодора  Циркова и Денислав  Големанов възпитаници на Математическа гимназия „Баба Тонка”. Най-добрите творби са пулбикувани на интернет страницата на инпекцията на адрес: http://www.riosv-ruse.org/galeriya/posledno-dobaveni.html.

Оценете
(0 гласа)
нагоре

 

eu fond

OP okolnasreda

  

nat strategy

Изработката на тази страница е в изпълнение на Проект № DIR-5113325-6-96 „Дейности по устойчиво управление на Поддържан резерват „Сребърна” и резерват „Бели Лом” по ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и национално публично съфинансиране от Републиканския бюджет.